Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




Ένας δρόμος μικρός, στην Πλάκα, μα  αλήθεια από τους πιο σημαντικούς και ίσως όχι μόνο της Αθήνας. Η οδός Τριπόδων! Θεωρείται ο αρχαιότερος δρόμος της Αθήνας. Είναι μάλιστα γραμμένος στα βιβλίο με τα Ελληνικά ρεκόρ Γκίνες ως  ο μακροβιότερος δρόμος της Αθήνας με την ίδια ονομασία. Για 25 αιώνες ο δρόμος αυτός φέρνει το ίδιο όνομα και τον ίδιο δρόμο έχουν περπατήσει ανά τους αιώνες εκατομμύρια ανθρώπων σε πάμπολλες ιστορικές περιόδους.

Ήταν ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών. Ο πιο σύντομος δρόμος που οδηγούσε κατευθείαν από το Θέατρο στην Αγορά. Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχιτέκτονα Καζαμιάκη, ο οποίος διαμόρφωσε τον αρχαιολογικό χώρο, η μεγάλη αρχαιολογική αξία του δρόμου οφείλεται στο ότι ο δρόμος αυτός ήταν ένας δρόμος, όχι για να εξυπηρετεί απλές κυκλοφοριακές ανάγκες αλλά ακριβώς ένας  ο δρόμος για να εξυπηρετεί τις ανάγκες για το Θέατρο και γενικότερα για τις Καλές Τέχνες.
Ο δρόμος ξεκινούσε από την είσοδο του τεμένους του Διονύσου, πήγαινε περιφερειακά προς ανατολάς και, αφού παρέκαμπτε την ανατολική πλευρά της Ακροπόλεως, διέτρεχε το βόρειο τμήμα του ιερού βράχου οδηγώντας στα βορειοδυτικά του, ίσως στο σημείο που η Οδός Παναθηναίων γινόταν ιδιαίτερα ανηφορική, προς την κατεύθυνση του Πρυτανείου της Αγοράς, όπου σύμφωνα με τον Παυσανία βρισκόταν η αφετηρία της.
«Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες  τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί. (Παυσανίας, Ελλάδος Περιήγησις)».
 Ήταν ο πιο ωραίος και στολισμένος δρόμος της αρχαίας Αθήνας. Φαντασθείτε τους αρχαίους Αθηναίους να ξεκινούν από το Πρυτανείο κάτω στην Αγορά και να ανηφορίζουν τον 800 μέτρων μήκους δρόμο και πλάτους 6 μέτρων για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, που ήταν το θέατρο του Διονύσου, που χωρούσε 17.000 θεατές.  Εκεί κάτω από τον μαγικό αττικό ουρανό οι αρχαίοι Αθηναίοι απολάμβαναν τα αξεπέραστα έργα των μεγάλων τραγικών αλλά και κωμικών συγγραφέων που δυστυχώς ελάχιστα από αυτά σήμερα έχουμε τη χαρά να απολαμβάνουμε καθώς λίγα μόνο διασώθηκαν και ίσως όχι και τα καλύτερα, συχνά μάλιστα κακοποιημένα από δήθεν πρωτοποριακά τους ανεβάσματα.
Ο δρόμος μας φωνάζει να κάνουμε μια βουτιά στη μνήμη και στην ιστορία μας. Καθώς τον περπατάμε τον φανταζόμαστε σε άλλες εποχές με τους αρχαίους Αθηναίους να τον διατρέχουν ενώ από τη γωνία ξεπροβάλλει ο μπαρμπα -Γιάννης ο κανατάς περπατώντας αγέρωχα με το ψηλό του το καπέλο. Ο ποιητής Δροσίνης γράφει δίπλα στο παράθυρο του σπιτιού του, ο Παλαμάς κατηφορίζει βιαστικά, ο Παπαδιαμάντης σκυφτός και πάντα κατηφής βαδίζει Κυριακή πρωί πηγαίνοντας στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου να ψάλει μαζί με τον ξάδελφό του τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.
Ο Παπαρρηγόπουλος αντάμα με τον Μακρυγιάννη κατηφορίζουν για το σπίτι του. Θα γιορτάσουν μαζί τα Χριστούγεννα του 1843 και το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα φωτίσει τη γειτονιά της Πλάκας σκορπώντας θαυμασμό.
Ο Λόρδος Βύρων, ακουμπισμένος νωχελικά στο μνημείο του Λυσικράτη, εμπνέεται το ποίημα για τον μεγάλο του έρωτα, την ωραία κόρη των Αθηνών ενώ ο Περικλής συναντά την εταίρα Φρύνη και ο Δημήτριος του Φαληρέως κάνει τον περίπατό του.

Να και η Μελίνα που αστραφτερή πάντα σκορπίζοντας γελαστές καλημέρες πάει να πιει το πρωινό της καφεδάκι στο καφέ Μελίνα ενώ η Ιωάννα Τσάτσου κατηφορίζει πάντα μειλίχια και ευγενής. Ο Χορν μας κλείνει το μάτι με νόημα και κάνει τόπο να περάσει η Μάρω Κοντού που πάει βιαστικά στον Αντωνάκη της…
Αλλά και  Τούρκοι, Φράγκοι, Αρβανίτες, Τουρκόγυφτοι, Αναφιώτες  μπερδεύονται αντάμα ενώνοντας παρόν  και παρελθόν μέσα στην αχλή και την ομίχλη του χρόνου όπου έχθρες, μίση, πάθη, έρωτες,  αγωνίες και  εποχές γίνονται αναμνήσεις που συνοδεύουν τα βήματα των σημερινών εραστών της Πλάκας που συρρέουν από όλο τον κόσμο για να νιώσουν έστω για μια στιγμή κομμάτι και κρίκος της ιστορίας αυτού του τόπου, αυτών των δρόμων…

Στον δρόμο αυτό στεγάζεται το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και μας ξεναγεί όχι μόνο στην ιστορία του παλιού σχολείου αλλά και στην ιστορία του δρόμου και στη μαγευτική ιστορία του πιο όμορφου σημείου όχι μόνο της Αθήνας αλλά και ίσως όλου του κόσμου: της Πλάκας.  ΕΔΩ.http://www.ekedisy.gr/ 


Ευαγγελία Κανταρτζή
Μάθετε για του περιπάτους που διοργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στην Πλάκα  και στα μνημεία της Αθήνας.
Νέος Περίπατος Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
Πληροφορίες-Κρατήσεις 2103250341 info@ekedisy.gr

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ


Τετάρτη 6 Ιουλίου- 7.30 το απόγευμα

Απογευματινός Περίπατος στα γραφικά στενά της Πλάκας




 






Την Τετάρτη 6 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα το Greek Cultural Institute  και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν περίπατο στην Πλάκα που μέσω της οδού Τριπόδων θα μας οδηγήσει στο χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη κι από εκεί στα Αναφιώτικα, όπου θα απολαύσουμε το Αθηναϊκό σούρουπο.

Ξεκινώντας από το Μουσείο θα γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης και των μνημείων της περιοχής, ενώ στην πορεία μας θα μάθουμε και  για τις πιο όμορφες ιστορίες αγάπης που συνδέονται με την περιοχή αυτή της Πλάκας.

Μόλις βραδιάσει θα επιστρέψουμε στο Μουσείο και εκεί στην αυλή του, με ένα ποτήρι κρασί θα απολαύσουμε αποσπάσματα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο με ταινίες που έχουν γυριστεί στην οδό Τριπόδων.









Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και στα αγγλικά


Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά  10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Πλη­ρο­φο­ρίες:
Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευ­νας & Διά­σω­σης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ info@ekedisy.gr




Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Tο νέο βιβλίο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι προϊόν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης από τον συνεργάτη του Μουσείου Κώστα Στοφόρο, συγγραφέα και δημοσιογράφο.



Στους εκπαιδευτικούς περιπάτους που τόσο πετυχημένα υλοποιεί ο Κώστας Στοφόρος  με σχολεία και οργανωμένες ομάδες,  επισκέπτονται πολλά μνημεία της Πλάκας που βρίσκονται δίπλα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Στα στενά της Πλάκας. Αναφιώτικα
Ο Κώστας Στοφόρος, στους εκπαιδευτικούς περιπάτους ξετρυπώνει κάθε φορά νέες απρόσμενες λεπτομέρειες που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
Κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Ο Κώστας Στοφόρος δείχνει το σημείο από το οποίο στα ο Μανώλης Γλέζος με τον Σάντα κατέβασαν τη γερμανική σημαία.

Έως και το θρυλικό σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας, που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο, πρωταγωνιστεί στους εκπαιδευτικούς περιπάτους


Η αγαπημένη στάση  όμως είναι το μνημείο του Λυσικράτη.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της περιοχής, που κρύβει πολλές ιστορίες.
 Μια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, ως χορηγικό μνημείο, με τον θεό Διόνυσο και τους πειρατές 


και συνεχίζεται στα νεότερα χρόνια, με τη μονή καπουτσίνων, τον Λόρδο Βύρωνα, τον Έλγιν, τις ντομάτες, τον Φρανκεστάιν και τόσα άλλα που βέβαια θα μάθετε 


διαβάζοντας το βιβλίο..



Σας προτείνουμε να το διαβάσετε, πού αλλού, κάτω από το Μνημείο του Λυσικράτη που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του βιβλίου.


αλλά και να διασκεδάσετε με τις δημιουργικές δραστηριότητες που έχει στο τέλος το βιβλίο.
 Μας το ζήτησαν και κάποιο άλλοι αναγνώστες από τα πολύ παλιά χρόνια.γιατί τους θύμισε λέει τα παλιά.




Ποιος φιλοξενήθηκε στη Μονή Καπουτσίνων; 
Ποιο περίφημο ποίημα γράφτηκε εδώ;
Τι σχέση έχουν οι ντομάτες;
Πού μπλέκονται οι πειρατές, ο Θεός Διόνυσος και τα δελφίνια;
Τι σχέση έχει ο Φρανκεστάιν;


Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από το βιβλίο!


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εικονογράφο Ελεάνα Μάρκου 


Πιστεύουμε ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις δραστηριότητες και το γλωσσάρι που έχει,  σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και ιστορίας αλλά και να δουλευτεί σε ποικίλα προγράμματα.


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ






Όταν δεν μπορεί να έρθεις στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έρχεται το Μουσείο σε σένα


Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα που δεχόμαστε από πολλές περιοχές της Ελλάδας να επισκεφθούμε το σχολείο ή την περιοχή τους για να παρουσιάσουμε κάποιες από τις δράσεις του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τις ομάδες των συνεργατών του, πάει πλέον ...παντού.













Τα προγράμματα και οι δράσεις του Μουσείου για μικρούς και μεγάλους μπορούν να παρουσιαστούν από κλιμάκια του Μουσείου για τους καλοκαιρινούς μήνες στο πλαίσιο Φεστιβάλ, Summer Camp, Παιδικών Κατασκηνώσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών πολιτιστικών συλλόγων κλπ

Συνοπτικά το πρόγραμμα αυτών των επισκέψεων μπορεί να περιλαμβάνει:

-Μικρή έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου και παράλληλες εκδηλώσεις με  ομιλίες, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βασισμένα σε όσα υλοποιούνται στο Μουσείο.






Προγράμματα για παιδιά

1.Το Παλιό Σχολείο
2.Παίζοντας τα παλιά παιχνίδια
3.Φτιάχνοντας παραμύθια μαζί με τα παιδιά / Βραδιές παραμυθιού
4. Προγράμματα φιλαναγνωσίας
5. Γνωρίζοντας τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας
6. Μύθοι του Αισώπου

Σεμινάριο (για γονείς και εκπαιδευτικούς)

-Ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο/
-Μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι και το παραμύθι
-Πώς να επικοινωνώ αποτελεσματικά με το παιδί μου


Παρουσιάσεις

Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης που αφορούν στην τοπική ιστορία

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των ανωτέρω απασχολείται ομάδα απαρτιζόμενη από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και συνεργάτες του Μουσείου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων τα έξοδα και το κοστολόγιο μπορείτε να επικοινωνείτε:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ 6938713290/ 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (PART 1)



Μετά από πρόσκληση των μαθητών και των γονέων του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Ρουμανία και συμμετείχε στο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαΐου.
Όλα ξεκίνησαν από το διάβασμα αυτής της επιστολής.
Στη συνέχεια αρχίσαμε να "παρακολουθούμε" κρυφά τις δράσεις του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι και μας εντυπωσίασαν οι δράσεις του. Μια από τις πιο σημαντικές ήταν μια  προσπάθεια που ξεκίνησε με αφετηρία το Greek School of Bucharest ''Athena'' και ταξίδεψε σε 5 ηπείρους, 9 χώρες και στην οποία συμμετείχαν Έντεκα Ελληνικά Σχολεία από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.Απώτερος στόχος, η σύνθεση ενός τραγουδιού, δημιουργία αποκλειστικά και μόνο μαθητών Ελληνικών Σχολείων της Ελλάδας και Εξωτερικού που στόχευε στην συνεργασία και την αλληλεγγύη των μαθητών από κάθε γωνιά της γης και την κοινή μελωδική τους έκφραση της αγάπης τους για την Ελλάδα. Αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη δημοσιότητα και μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο: Χώρα Ελλάδα Μας Γλυκιά., https://youtu.be/ekJPf_lBPh8.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είχε την τιμή να συμμετάσχει σε ένα διήμερο εκδηλώσεων του σχολείου.
Δείτε ΕΔΩ

Πώς ο Μίμης και η Λόλα να αντισταθούν σε αυτή την πρόσκληση λοιπόν;

https://youtu.be/5GSRzwdu6j0
Στο ταξίδι ο Μίμης και η Λόλα ήταν πολύ χαρούμενοι γιατί θα συναντούσαν τα παιδιά από το Ελληνικό Σχολείο






Στο ταξίδι μας ρωτούσαν συνέχεια για το σχολείο και το Βουκουρέστι.

Πω πω πώς εντυπωσιάστηκαν μόλις είδαν τις λίμνες και τα ποτάμια από το αεροπλάνο. Προσπαθούσαν να βρουν και το Ελληνικό Σχολείο "Αθηνά" αλλά δεν μπορούσαν βέβαια από τόσο ψηλά.


'Ασε που μας πήραν το κεφάλι γιατί λέει είχαν ξεχάσει τα λόγια από το τραγούδι τους και το τραγούδαγαν συνέχεια στο αεροπλάνο.

-Σώπα βρε Μίμη και μας πήρες τ' αυτιά! είπε η Λόλα . -Θα στο θυμίσω εγώ.

Μες στο Μουσείο και στο παλιό σχολείο
είμαστε όλοι μία παρέα
και θα περάσουμε όμορφα κι ωραία.
Πρώτα ο Μίμης, μετά η Λόλα
και τα παιδάκια σε μια σειρούλα όλα...




Πω πω τι ωραίο  που ήταν το σχολείο "Αθηνά"



Μας περίμεναν να μας υποδεχθούν ο κ. Ανδρέας Λασπαδάκης από τον Σύλλογο Γονέων αλλά και εκπαιδευτικοί του σχολείου μαζί με μαθητές και γονείς.



Ο Διευθυντής του σχολείου στην εναρκτήρια εκδήλωση


Η Πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης απευθύνει χαιρετισμός σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Παρουσιάστηκε μια μικρή έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου ενώ παράλληλα  πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βασισμένα σε όσα υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Η βαλίτσα με το υλικό μας ξαφνικά  απέκτησε πολύ ενδιαφέρον για ένα επισκέπτη μας..







Κατερίνα Καζέλα, Άλκηστις Γεωργούλη, Ευαγγελία Κανταρτζή



 Η πρώτη μέρα κύλησε δημιουργικά με προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για παιδιά












αλλά και για γονείς από τον συνεργάτη του Μουσείου, κ. Στοφόρο.





Η όμορφη παρέα συνέχισε με παιχνίδια παραδοσιακά στην αυλή του σχολείου






 στα οποία συμμετείχαν μικροί και...

μικρότεροι....


Η  δεύτερη μέρα συνεχίστηκε με σημαντικές εκδηλώσεις και προσωπικότητες



Έγιναν ομιλίες από :
Σπύρος Βαμβακάς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και στις προσπάθειες για να λειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στο Βουκουρέστι.



Ο αξιότιμος Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρουμανία

Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία Λυκείου που αποτελεί πάγιο αίτημα του σχολείου.

Στέφανος Καλόγηρος,  Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου “Αθηνά”, ο οποίος παρουσίασε ορισμένες από τις πιο σημαντικές δράσεις των μαθητών. Ξεχωριστή νότα στην παρουσίαση το τραγούδι  «Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Αθηνάς» από 11 ελληνικά σχολεία σε όλο τον κόσμο.


Πέτρος Μίχας, εκπρόσωπος του Ιδρύματος “Αρκαδία” με σημαντική πολιτιστική δράση που προχώρησε στην έκδοση Λευκώματος για το Ελληνικό Βουκουρέστι, για το οποίο μίλησε και η κα Έλενα Λαζάρ, διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Ομόνοια που από το 1991 ασχολείται με μετάφραση ελληνικών βιβλίων στα ρουμανικά

Η Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζει το Μουσείο και τις δράσεις του.










Λευτέρςη Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης και 
-Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία.

 Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Πρόεδρςο του ομίλου εταιριών SofMedica και αρωγός των προσπαθειών του σχολείου που συγκίνησε με τη ζεστή ομιλία και την προσφορά της για να υπάρξει ιδιόκτητο κτίριο του σχολείου.

 Η κυρία Λαζαρ, στην σύντομη αναφορά της στην ιστορία του Ελληνισμού της Ρουμανίας και στο "Ελληνικό Βουκουρέστι", της ειδικής έκδοσης που έχει επιμεληθεί.Π


Αναμνηστική φωτογραφία. Στέφανος Καλόγηρος, Διευθυντής του Σχολείου, Σπύρος Βαμβακάς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ΄Άλκηστις Γεωργούλη, Σοφία Κανταρά, Ελληνική Πρεσβεία, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Κανταρτζή, Πέτρος Μίχας, Ανδρέας Λασπαδάκης.



Ο κ. Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος βοηθάει τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό του παραμύθι.









Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με σεμινάριο για τους γονείς αυτή τη φορά από τη Δρ. Κατερίνα Καζέλα.





Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, ανανεώθηκε το ραντεβού με βιωματικά εργαστήρια από την επόμενη χρονιά.

Δεν θα μπορούσε η επίσκεψη να μη κλείσει την άλλη μέρα με τον Μίμη και την Άννα να επισκέπτονται τα παιδιά στις τάξεις τους.







 Ο Μίμης  εμφανίστηκε με γυαλιά ηλίου καθώς ο δύστυχος ήταν ξενύχτης. Τον μάγεψε το Βουκουρέστι το προηγούμενο βράδυ..



 Ο Μίμης και η Άννα συνομιλούν με τα παιδιά με τη βοήθεια της Κατερίνας Καζέλα και Άλκηστις Γεωργούλη.



 Η πολύ δραστήρια εκπαιδευτικός κ. Βάσω Μπασίνα  δεν δίστασε να ντυθεί μαθήτρια και με το παράδειγμά της παρέσυρε και άλλους εκπαιδευτικούς.












Ο κ. Στοφόρος στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις με τη Μαγική τράπουλα των παραμυθιών δημιουργούν τα δικά τους παραμύθια.














Βάσω Μπασίνα πάντα δημιουργική!








Ελληνικό Σχολείο "Αθηνά" σας αγαπάμε!
Για μια ακόμα φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην επίσκεψη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή στην επίσκεψη του Μουσείου στο Βουκουρέστι της γραμματέως της Πρεσβείας Σοφίας Κανταρά, της εκπαιδευτικού Βάσως Μπασίνα, του Μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Ανδρέα Λασπαδάκη, του Ιδρύματος Γρηγοριάδη που φιλοξένησε την αποστολή, την κ. Βαλσαμάκη.
Συγχαρητήρια στον Διευθυντή του Σχολείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για το τόσο σημαντικό τους έργο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», ιδρύθηκε το 2008, είναι αμιγώς Ελληνικό σχολείο και λειτουργεί βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων του Βουκουρεστίου και της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρουμανίας.


Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στηρίζει τη σημαντική δράση του σχολείου, ελπίζοντας ότι πέραν του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα λειτουργήσει και Λύκειο ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τα Ελληνόπουλα του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα θεωρεί τη συγκεκριμένη δράση ως την πρώτη για τα σχολεία του Ελληνισμού της διασποράς.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ 6938713290  pr@ekedisy.grinfo@ekedisy.gr

Σχετικό υλικό πάρθηκε από την Παραμυθοκουζίνα. Δείτε σχετικά ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ