Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ. ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Πρώτη φορά στο σχολείο. Σημαντικό βήμα για το παιδί αυτό το νέο ξεκίνημα σε έναν κόσμο θαυμαστό μα άγνωστο. Είναι η είσοδος επισήμως σε έναν κόσμο των μεγάλων, σοβαρό και αλλιώτικο που ίσως και θα το τρομάζει. Είναι ένα βήμα, μια αρχή που θα το σημαδέψει ίσως και για όλη του τη ζωή.
Η πρώτη τάξη είναι πάντα μια πολύ σημαντική εμπειρία του παιδιού και τα θετικά ή αρνητικά που θα αποκομίσει, θα μείνουν χαραγμένα και ανεξίτηλα μέσα του. Όσο όμως σημαντικό είναι αυτό το νέο περιβάλλον για το παιδί άλλο τόσο σημαντικό είναι για την οικογένεια του παιδιού.
Η σωστή πάντα προετοιμασία ξεκινάει από το σπίτι και συνεχίζεται με την είσοδο του παιδιού στο σχολείο, σε συνεργασία πάντα μετά με το σχολείο και τους δασκάλους του παιδιού.
Είναι μια νέα αρχή για όλους και όπως κάθε αρχή έχει τις ομορφιές αλλά και τις δυσκολίες της. Δεν είναι όμως μια τραγική κατάσταση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε ως κάτι το τραγικό, ούτε να υπερμεγεθύνεται και να διογκώνεται. Το δικό σας άγχος είναι το μεγαλύτερο και να είστε σίγουροι ότι θα μεταφερθεί στο παιδί σας.
Μερικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να γίνει περισσότερο ομαλά το νέο ξεκίνημα και για εσάς και για το παιδί σας
  •  Προετοιμάστε το μιλώντας του για το νέο περιβάλλον που θα πάει. Να είστε θετικοί, αισιόδοξοι και όσο μπορείτε αληθινοί και ειλικρινείς. Μιλήστε του για τη δική σας πρώτη φορά.
  • Δημιουργήστε του θετικά κίνητρα για το σχολείο. Όπως κάθε επιτυχημένη προσπάθεια πρέπει να γίνεται γιατί το θέλει το ίδιο το παιδί και όχι γιατί του το επιβάλλουμε. Πείτε του ότι θα κάνει νέους φίλους, θα παίζει ωραία παιχνίδια, θα μάθει να διαβάζει μόνο του τα αγαπημένα του παραμύθια και τους υπότιτλους στις ταινίες. Θα είναι πια ένας μεγάλος, μεγάλη!
  • Διαβάστε μαζί του παιδικά βιβλία με θέματα την πρώτη μέρα στο σχολείο. Θα δώσουν αφορμή για ωραίες συζητήσεις με το παιδί σας. Μερικοί τίτλοι «Η Μίλι η Μόλι και η πρώτη τους μέρα στο σχολείο», «Πρώτη μέρα στο σχολείο», «Πάκι το αρκουδάκι. Η πρώτη μέρα στο σχολείο», «Μαυρούλα. Πρώτη μέρα στο σχολείο», «Τριδυμούλες. Πρώτη μέρα στο σχολείο», «Αχ αυτή  η πρώτη μέρα στο σχολείο|, «΄Ενας αρκούδος στο σχολείο» και πολλοί άλλοι.
  •  Μια επίσκεψη στον νέο του χώρο, το καινούριο σχολείο ίσως θα ήταν καλό να γίνει πιο μπροστά. Περιηγηθείτε μαζί του, εξηγήστε του τη λειτουργία του χώρου. Ίσως γνωρίσετε και τη νέα του δασκάλα ή δάσκαλο.
  • Το μεγάλο άγχος των παιδιών σχετικά με το νέο περιβάλλον ενισχύεται, αν δεν γνωρίζει άλλα παιδιά. Συνήθως βέβαια όλο και κάποιο γειτονόπουλο θα υπάρχει ή θα γνωρίζονται από το νηπιαγωγείο. Αν όχι, καλό θα ήταν να μάθετε κάποιο παιδάκι και να βοηθήσετε να γνωριστούν, να πάτε μαζί ενδεχομένως στο σχολείο ή να ενημερώσετε τη δασκάλα ώστε να καθίσει μαζί με κάποιο που γνωρίζει.
  • Ψωνίστε μαζί του τα απαραίτητα που πρέπει να έχει και τακτοποιήστε τα μαζί. Δεν χρειάζετε να είστε υπερβολικοί με τα ψώνια καθώς η δασκάλα/ος θα σας ενημερώσει τι ακριβώς θα χρειαστείτε περαιτέρω. Να έχετε υπόψη σας και να μην αγοράζετε πράγματα με μεγάλο βάρος γιατί όλα αυτά θα χρειαστούν να μπουν στη σάκα του παιδιού. Tην οποία θα πρέπει να κουβαλάει μόνο του και σε καμία περίπτωση εσείς.
  • Δείτε τα ρούχα που θα χρειαστεί και ενδεχομένως να ψωνίσετε μαζί και κάποια καινούρια. Φροντίστε να είναι άνετα (φόρμες), πρακτικά, να πλένονται εύκολα. Το ίδιο σε σχέση και με τα παπούτσια του. Να θυμάστε ότι το σχολείο δεν είναι χώρος επίδειξης και υπερβολών. Είναι ο χώρος εργασίας του παιδιού και επομένως πρέπει να φροντίσετε να έχει τα ρούχα που θα το βοηθήσουν να κάνει άνετα την εργασία του.
  • Ετοιμάστε στο σπίτι τον χώρο μελέτης του. Συζητήστε μαζί του πού προτιμάει να είναι το γραφείο του, η βιβλιοθήκη του και ότι άλλο χρειάζεται. Η τακτοποίηση του χώρου αυτού πρέπει να μάθει σιγά σιγά ότι θα είναι δική του υποχρέωση όπως και να ετοιμάζει την τσάντα του για το σχολείο. Φροντίστε ο χώρος αυτός να έχει ησυχία  και να είναι λίγο απομονωμένος. Το παιδί δεν μπορεί να διαβάζει με την τηλεόραση ανοιχτή ή με κόσμο να μπαινοβγαίνει. Αργότερα θα συζητήσετε τις ώρες που προτιμάει να διαβάζει και πώς προτιμάει.
  • Το τελευταίο διάστημα , πριν ανοίξουν τα σχολεία, αρχίστε να βάζετε το παιδί σε κανονικές ώρες για ύπνο ώστε να συνηθίσει το πρωινό ξύπνημα και καθορίστε και κανονικές ώρες για τα γεύματα.
  • Φροντίστε την πρώτη μέρα αλλά και κάθε μέρα να ξυπνάτε νωρίς ώστε η προετοιμασία να γίνεται με ηρεμία. Καλό είναι τα ρούχα του και η τσάντα του να ετοιμάζονται από την προηγούμενη μέρα ώστε να μην αγχώνεστε και οι δύο. Βοηθήστε το να αυτονομηθεί και δείξτε του πώς να τα ετοιμάζει. Πάρτε του δώρο ένα όμορφο ξυπνητήρι με τον αγαπημένο του ήρωα και δείξτε του πώς λειτουργεί και βοηθήστε το σιγά σιγά να ξυπνάει μόνο του.
  • Δείξτε του την καθημερινή πρωινή διαδικασία της προετοιμασίας για το σχολείο ώστε να του γίνει καθημερινή ρουτίνα: ξύπνημα, πλύσιμο προσώπου, δοντιών, ντύσιμο, πρωινό, έλεγχος τσάντας, κολατσιό, τσάντα με φαγητό για ολοήμερο, αν θα παραμένει και στο ολοήμερο.
  • Το πρωινό είναι απαραίτητο όπως βέβαια και το κολατσιό του. Συζητήστε μαζί του τι προτιμάει (στο σχολείο θα κάνουν και προγράμματα υγιεινής διατροφής) αλλά επιτρέψτε που και που καμιά παρασπονδία. Ιδίως την πρώτη μέρα πάρτε του την αγαπημένη του λιχουδιά. Την δικαιούται με όλο το ζόρι που θα τραβήξει.
  • Καλό είναι την πρώτη μέρα να συνοδεύσετε εσείς το παιδί σας. Πιθανά θα σας ενημερώσουν και για πρακτικά θέματα στο σχολείο. Όταν έρθει η κρίσιμη στιγμή να φύγετε, μην παρασυρθείτε σε υπερβολικούς συναισθηματισμούς. Ένα φιλί, μια αγκαλιά ένα χαμόγελο και αποφασιστικά φύγετε ακόμα και αν κλαίει και σας θερμοπαρακαλάει. Μην λυγίσετε! Αλλά και μην φύγετε κρυφά όταν δεν σας βλέπει. Δεν θα σας το συγχωρέσει.
  • Αν δεν μπορείτε εσείς καλό είναι να το συνοδεύσει ένα πρόσωπο που το αγαπά και το εμπιστεύεται. Αλλά προς Θεού μην το κάνετε πανηγύρι. Δεν χρειάζεται να έρθει όλο το σόι και ειδικά οι γιαγιάδες που είναι ευσυγκίνητες  και θα το κάνουνε μελό. Σχολείο ξεκινάει όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.
  • Μην ξεχάσετε να έχετε στην τσάντα του γράψει όλα τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις για να σας βρουν αν χρειαστεί οτιδήποτε.
  • Εμπιστευθείτε τους εκπαιδευτικούς. Είναι επαγγελματίες και γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν σε κάθε περίπτωση και σε κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουν για το παιδί (κάποια ιδιαίτερη συμπεριφορά, αρρώστια κλπ) ή κάποιο οικογενειακό πρόβλημα (ερχομός νέου αδερφού, διαζύγιο, απώλεια, θάνατος, κρίση) καλό είναι να τα συζητήσετε  με τον δάσκαλο/α καθώς όλα αυτά πιθανά να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού και να επηρεάσουν και τις επιδόσεις του στο γνωστικό κομμάτι. 
  •  Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι στόχος είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να αυτονομηθεί και το ίδιο θα κάνει και το σχολείο. Όμως πρέπει πρώτα εσείς να το πάρετε απόφαση και να σταματήσετε να συμπεριφέρεστε στο παιδί σας σαν να είναι μωρό. Φερθείτε του σαν μεγάλος και θα εκπλαγείτε ότι σε λίγο θα αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν μεγάλος άνθρωπος και αυτό.
  • Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν απογαλακτίζονται  γιατί δεν τα βοηθάμε εμείς ενεργώντας προς την αντίθετη κατεύθυνση της προσκόλλησης περισσότερο παρά του απογαλακτισμού και της στήριξης της αυτονομίας.

Θα τελειώσω με το αγαπημένο μου ποίημα που εκφράζει ακριβώς τις παιδαγωγικές αρχές που πρέπει να διέπουν το μεγάλωμα των παιδιών μας. Από τον Χαλίλ Γκιμπράν, τον Λιβανέζο ποιητή,  που παιδαγωγός μπορεί να μην ήταν  αλλά φαίνεται ότι ήταν άνθρωπος με σοφία!

 Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου
Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της Ζωής για τη Ζωή.
Δημιουργούνται διαμέσου εσένα, αλλά όχι από σένα
Κι αν και βρίσκονται μαζί σου, δε σου ανήκουν.
Μπορείς να τους δώσεις την αγάπη σου,
αλλά όχι τις σκέψεις σου
Αφού ιδέες έχουν δικές τους.
Μπορείς να δίνεις μια στέγη στο σώμα τους,
αλλά όχι και στις ψυχές τους
Αφού οι ψυχές τους κατοικούν στο σπίτι του αύριο
που εσύ δεν πρόκειται να επισκεφτείς ούτε και στα όνειρά σου.
Μπορείς να προσπαθήσεις να τους μοιάσεις
αλλά μη γυρέψεις να τα κάνεις σαν εσένα
Αφού η ζωή δεν πάει προς τα πίσω
ούτε ακολουθεί στο δρόμο του το χτες
Είσαι το τόξο από το οποίο τα παιδιά σου ωσάν ζωντανά βέλη ξεκινάνε για να πάνε μπροστά.
Ο τοξότης βλέπει το ίχνος της τροχιάς προς το άπειρο
και κομπάζει ότι με τη δύναμή του τα βέλη του μπορούν να πάνε γρήγορα και μακριά.
Άς χαροποιεί τον τοξότη ο κομπασμός του
Αφού ακόμα κι αν αγαπάει το βέλος που πετάει έτσι
αγαπά και το βέλος που μένει στάσιμο.

Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
www.ekedisy.gr 



Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μουσείο Σχολικής Ζωής και  Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Τριπόδων 23 Πλάκα
info@ekedisy.gr
Δείτε το ΕΔΩ


Ένα νέο μουσείο ζωντανεύει στην Αθήνα και αποτελεί έναν ακόμα λόγο για να επισκεφτείτε την Πλάκα και να περιπλανηθείτε στα στενά και γραφικά σοκάκια της. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αι., στην οδό Τριπόδων, τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, το οποίο εντυπωσιάζει για τις διακοσμητικές του λεπτομέρειες και τις πλούσιες οροφογραφίες.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης αξιοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες συλλογές σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού, η οποία καλύπτει χρονικά διάστημα περίπου τριών (3) αιώνων, επιδιώκει να ανασύρει μνήμες από τα σχολικά χρόνια.



Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής σας στον χώρο μας, θα έχετε την ευκαιρία να φορέσετε ξανά την μπλε ποδιά και να περιηγηθείτε στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης και των σχολικών βιβλίων, να αναγνωρίσετε αντικείμενα των σχολικών  χρόνων και της διδασκαλίας αλλά και να καθίσετε ξανά στα θρανία, αφού με μεγάλο μεράκι δημιουργήσαμε μια προσομοίωση τάξης των παλαιότερων δεκαετιών.


Οι μεγαλύτεροι θα επαναφέρουν τις σχολικές αναμνήσεις βλέποντας τα παλιά σχολικά βιβλία και θα θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια καθισμένοι στα ξύλινα θρανία, γράφοντας στις πλάκες με τους κονδυλοφόρους. Οι μικρότεροι, λαμβάνοντας μέρος στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ένα διαδραστικό ταξίδι στο χρόνο ανακαλύπτοντας την ιστορία του παλιού σχολείου, αλλά και να συμμετάσχουν σε διαδρομές και δράσεις σχετικές με το περιβάλλον, την τέχνη, τη λογοτεχνία, το θέατρο, την παράδοση και τον πολιτισμό.



Στον  χώρο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης φιλοξενούνται πολιτιστικά δρώμενα, εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις,  βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες και διαλέξεις.

Εάν θέλετε να βοηθήσετε και εσείς την προσπάθεια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, μπορείτε να γίνετε μέλη και να έχετε τα προνόμια που σας παρέχει η κάρτα μέλους με δωρεάν είσοδο και εκπτώσεις σε όλα του τα προγράμματα.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε δωρεές. Οι συλλογές μας εμπλουτίζονται καθημερινά και  τις δικές σας δωρεές. Η δωρεά σας καταγράφεται και σας αποστέλλεται σχετική επιστολή. Τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται είτε στις εκθέσεις μας είτε ως ερευνητικό υλικό.

  
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκπονεί:
·         Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία κάθε  βαθμίδας.
·         Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά και γονείς.
·         Εργαστήρια και επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών και ενηλίκων
·         Ξεναγήσεις και προβολές σε ομάδες ενηλίκων, φοιτητών, Συλλόγων.
·       Ξεναγήσεις σε επιλεγμένα μνημεία και ιστορικούς χώρους της Πλάκας (μπορούν να πραγματοποιηθούν σε ομάδες άνω των 5 ατόμων κατόπιν συνεννόησης).



Πωλητήριο
Μέσα στο μουσείο λειτουργεί πωλητήριο με  επιλεγμένα αντικείμενα και ιδέες για αναμνηστικά και δώρα





ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Α΄ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Η πρώτη επαφή των παιδιών με το περιβάλλον του Δημοτικού Σχολείου είναι μία πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή των παιδιών. Θα πρέπει η είσοδός τους στο Δημοτικό Σχολείο να διευκολυνθεί και να προγραμματιστεί, από εμάς τους/τις εκπαιδευτικούς με πολύ προσεχτικά βήματα. Θα βρείτε παρακάτω χρήσιμο υλικό για τις πρώτες ημέρες αλλά και γενικότερα για τον προγραμματισμό της διδασκαλίας στην Α΄ τάξη.
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παιχνίδια γνωριμίας από το blog της Τάνιας Μάνεση ΕΔΩ (στο συγκεκριμένο blog θα βρείτε εξαιρετικές ιδέες για όλα τα θέματα)

Δείτε υλικό από το blog της Άννας Παππά σχετικά με παιχνίδια γνωριμίας που μπορούν να γίνουν τις πρώτες ημέρες ΕΔΩ

Από το blog της Σοφίας Αδάμου θα βρείτε παιχνίδια γνωριμίας και δραστηριότητες για τις πρώτες ημέρες (κατάλληλα για την Α΄ τάξη και το νηπιαγωγείο). Δείτε ΕΔΩ


Παιχνίδια γνωριμίας από το blog arkoudos gr. ΕΔΩ

Ο ιστός της γνωριμίας. Δείτε ΕΔΩ
Δημιουργικό Νηπιαγωγείο με παιχνίδια γνωριμίας ΕΔΩ

Παιχνίδια με ζευγάρια από το Νηπιαγωγείο Μεγαλόπολης ΕΔΩ


Τραγούδι για την πρώτη ημέρα στο σχολείο ΕΔΩ

Χάιντι η πρώτη ημέρα στο σχολείο (ταινιούλα) ΕΔΩ

Παιχνίδια γνωριμίας και κοινωνικοποίησης από το blog Εμείς οι Νηπιαγωγοί ΕΔΩ

Από το blog της Καραθανάση Άννας παιχνίδια γνωριμίας ΕΔΩ

Από το 5ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης παιχνίδια γνωριμίας ΕΔΩ

Από το blog της Χρυσάνθης ωραίες ιδέες για την κοινωνικοποίηση των παιδιών ΕΔΩ

Από το blog της Τάνιας Μάνεση ωραίες ιδέες. Δείτε ΕΔΩ

Παιχνίδια και δραστηριότητες από το ίδιο blog ΕΔΩ

Δείτε ψηφιοποιημένο το βιβλίο Παιδαγωγικά Παιχνίδια ΕΔΩΠολλά από αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν τις πρώτες ημέρες ως παιχνίδια γνωριμίας.

Κατασκευές και δραστηριότητες γνωριμίας ΕΔΩ

Aς γνωριστούμε παίζοντας ΕΔΩ (από το blog http://ideesgiadaskalous.blogspot.gr/) 

Ωραίες ιδέες από το blog http://teachingtherapy.com/ ΕΔΩ


Ιδέες για διακόσμηση και όχι μόνο ΕΔΩ

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης ΕΔΩ (από το blog http://ideesgiadaskalous.blogspot.gr/) 
Δραστηριότητες για πρώτη μέρα ΕΔΩ

Από το blog Προσχολικά θα πάρετε ιδέες για διάφορες κατασκευές και πινακίδες ΕΔΩ

Κανόνες τάξης από το blog της Τάνιας Μάνεση ΕΔΩ (20 πολύ χρήσιμες συνδέσεις)

Μαθαίνω τους κανόνες της τάξης ΕΔΩ (από την Ασαριώτη)
Κανόνες τάξης από το πρόγραμμα "Βήματα για τη ζωή" ΕΔΩ
Ιδέες για γράμματα της αλφαβήτας ως ζωάκια ΕΔΩ

Παιχνίδια
Παιχνίδια για να παίξετε στην αυλή. Δείτε ΕΔΩ

Παιχνίδια για την αυλή. Δείτε ΕΔΩ

Παιχνίδια αυλής από το 7ο Δημ. Σχολείο Θήβας ΕΔΩ

Παιχνίδια αυλής και δραστηριότητες ομαδικές ΕΔΩ

Ιδέες για παιχνίδια (πολλά είναι συνδυασμένα με δραστηριότητες μαθηματικών για αργότερα). Δείτε ΕΔΩ

Τα αγαπημένα παιχνίδια των σχολικών μας χρόνων ΕΔΩ

Βιβλία και παραμύθια 
Από το ίδιο blog ένα ωραίο βιβλίο ως αφορμή για συζήτηση. Δείτε ΕΔΩ

Διαβάστε και δείτε ψηφιοποιημένα βιβλία ή δημιουργείστε τη δική σας ιστορία. Δείτε σχετικά ΕΔΩ
Δείτε τα παραμύθια του Αισώπου από το blog Εμείς οι Νηπιαγωγοί ΕΔΩ. 10 παραμύθια σε προβολές.

Το μερμήγκι και το περιστέρι με δραστηριότητες από την Τάνια Μάνεση ΕΔΩ

Από το blog  Δημιουργικό Νηπιαγωγείο πάρτε ιδέες για να δημιουργήσετε ένα παραμύθι. Δείτε ΕΔΩ
Παραμύθια και προτάσεις με φύλλα εργασίας από το blog της Τάνιας Μάνεση ΕΔΩ

Παραμύθια από τον παραμυθά ΕΔΩ

Παραμύθια και τραγούδια από την Τάξη με τον Ήλιο ΕΔΩ

Ψηφιακά Παραμύθια ΕΔΩ


Ωραίες δραστηριότητες, παραμύθια και άλλα ΕΔΩ
Τραγούδια για το φθινόπωρο. 20 χρήσιμες συνδέσεις από το blog της Τάνιας Μάνεση ΕΔΩ

Παιδικά τραγούδια ΕΔΩ

Δείτε ή μάλλον ακούστε ένα ωραίο blog  με πολλά παιδικά τραγούδια ΕΔΩ

Βιβλιοπροτάσεις για τις πρώτες ημέρες

Ένα ωραίο ψηφιοποιημένο παραμύθι ΕΔΩ
Δείτε από το blog της Τάνιας Μάνεση ΕΔΩ και 

ΕΔΩ  και   ΕΔΩ  και   ΕΔΩ  και  ΕΔΩ

Η πρώτη μέρα στο σχολείο. ΕΔΩ

Πρώτη μέρα στο σχολείο ΕΔΩ

Αχ αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο. ΕΔΩ

Προτάσεις για βιβλια για την πρώτη ημέρα στο σχολείο ΕΔΩ
Δείτε το ψηφιακά ΕΔΩ








Διακόσμηση

Ιδέες για διακόσμηση ΕΔΩ από την Ειδική Διαπαιδαγώγηση

Διακόσμηση τάξης ΕΔΩ

Δημιουργικές κατασκευές για παιδιά από τον υπερκινητικό δάσκαλο ΕΔΩ

Ημερολόγια για προγραμματισμό ΕΔΩ


Αφίσες με τα γράμματα, τους αριθμούς και για τους γονείς (νηπιαγωγείο και Α΄τάξη). ΕΔΩ
Για αργότερα:

Η Αλφαβήτα με φωνήματα. Δείτε ΕΔΩ

Ένα γράμμα μια ιστορία. Από την εκπαιδευτική τηλεόραση. Το κάθε γράμμα συνδυάζεται με βίντεο και τραγούδι. ΕΔΩ

Κάρτες με την αλφαβήτα ΕΔΩ

Καρτέλες για την αλφαβήτα από το blog της Σοφίας Αδάμου ΕΔΩ

Διαδραστικές ασκήσεις με τα γράμματα από το blog H τάξη με τον Ήλιο ΕΔΩ

Και κάρτες για την αλφαβήτα ΕΔΩ
Βιντεοκαρτέλες με τα γράμματα ΕΔΩ από το 26ο Δημ. Σχολείο Νίκαιας.

Το Αλφαβητάριο της Α΄ τάξης ΕΔΩ

On line εξάσκηση στην αλφαβήτα. Δείτε ΕΔΩ

Μαθαίνω τη γλώσσα με το λογισμικό του Φουντούλη ΕΔΩ

Εκπαιδευτικό υλικό ΕΔΩ

Μαθαίνω τις λέξεις με διπλά σύμφωνα ΕΔΩ





Κάρτες και αριθμοί από το 1 -12 για τον τοίχο ΕΔΩ

Οι αριθμοί από το 1-10 από το blog της Τάνιας Μάνεση ΕΔΩ (δραστηριότητες, φύλλα εργασίας, καρτέλες)

Ο γραφούλης και η γραφούλα. Από το blog grafoulis ΕΔΩ

Από το 3ο Δημ. Σχολείο Μεγάρων υλικό για τη Γλώσσα (προγραφικό, προαναγνωστικό και γράμματα). Δείτε ΕΔΩ

Υλικό για την Α΄ τάξη ΕΔΩ από την 5η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Ηρακλείου.

Δείτε χρήσιμο υλικό για την Α΄ τάξη  από το blog Πολύχρωμη τάξη ΕΔΩ

Μάθε το νεράκι. Ένα πολύ χρήσιμο blog για την Α΄ τάξη ΕΔΩ

Το blog της Χριστίνας. Πολύ καλό για τις μικρές τάξεις ΕΔΩ

Ωραίο υλικό ΕΔΩ



Οδηγός για τη διδασκαλία του αρχικού γραμματισμού. Θ. Μιχάλογλου, Ε. Ξεφτέρη και Γ. Δούβλη. Δείτε ΕΔΩ

Μια βαλίτσα με ιδέες. Γλώσσα Α΄Δημοτικού. Οδηγός για τον δάσκαλο. Δείτε ΕΔΩ

Δείτε on line  το σχετικό βιβλίο για την Α΄ τάξη ΕΔΩ

Τα 3 ανωτέρω προέρχονται από την Εκπαίδευση παιδιών Ρομά. Στην αντίστοιχη σελίδα θα βρείτε πολύ ενδιαφέρον υλικό. Δείτε ΕΔΩ


Δείτε ένα άλλο βιβλίο για την Α΄ τάξη που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πάρετε ιδέες ΕΔΩ

Και το αντίστοιχο Τετράδιο Εργασιών ΕΔΩ


Δείτε ακόμα τις άλλες μας σχετικές συνδέσεις για τη διδασκαλία της γλώσσας  ΕΔΩ,  ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη από τη σχετική σύνδεση ΕΔΩ

Δείτε και το σχετικό υλικό της Φιλαναγνωσίας ΕΔΩ

Τυπώστε ένα ωραίο πρόγραμμα ΕΔΩ
Επιμέλεια
Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή
Σχολική Σύμβουλος
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
www.ekedisy.gr