Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Όταν δεν μπορεί να έρθεις στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης έρχεται το Μουσείο σε σένα


Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα που δεχόμαστε από πολλές περιοχές της Ελλάδας να επισκεφθούμε το σχολείο ή την περιοχή τους για να παρουσιάσουμε κάποιες από τις δράσεις του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τις ομάδες των συνεργατών του, πάει πλέον ...παντού.

Τα προγράμματα και οι δράσεις του Μουσείου για μικρούς και μεγάλους μπορούν να παρουσιαστούν από κλιμάκια του Μουσείου για τους καλοκαιρινούς μήνες στο πλαίσιο Φεστιβάλ, Summer Camp, Παιδικών Κατασκηνώσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών πολιτιστικών συλλόγων κλπ

Συνοπτικά το πρόγραμμα αυτών των επισκέψεων μπορεί να περιλαμβάνει:

-Μικρή έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου και παράλληλες εκδηλώσεις με  ομιλίες, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βασισμένα σε όσα υλοποιούνται στο Μουσείο.


Προγράμματα για παιδιά

1.Το Παλιό Σχολείο
2.Παίζοντας τα παλιά παιχνίδια
3.Φτιάχνοντας παραμύθια μαζί με τα παιδιά / Βραδιές παραμυθιού
4. Προγράμματα φιλαναγνωσίας
5. Γνωρίζοντας τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας
6. Μύθοι του Αισώπου

Σεμινάριο (για γονείς και εκπαιδευτικούς)

-Ενθαρρύνοντας και υποστηρίζοντας τα παιδιά στο σπίτι και στο σχολείο/
-Μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι και το παραμύθι
-Πώς να επικοινωνώ αποτελεσματικά με το παιδί μου


Παρουσιάσεις

Θα παρουσιαστούν τα προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης που αφορούν στην τοπική ιστορία

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των ανωτέρω απασχολείται ομάδα απαρτιζόμενη από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και συνεργάτες του Μουσείου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων τα έξοδα και το κοστολόγιο μπορείτε να επικοινωνείτε:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ 6938713290/ 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (PART 1)Μετά από πρόσκληση των μαθητών και των γονέων του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι, το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Ρουμανία και συμμετείχε στο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μαΐου.
Όλα ξεκίνησαν από το διάβασμα αυτής της επιστολής.
Στη συνέχεια αρχίσαμε να "παρακολουθούμε" κρυφά τις δράσεις του Ελληνικού Σχολείου «Αθηνά» στο Βουκουρέστι και μας εντυπωσίασαν οι δράσεις του. Μια από τις πιο σημαντικές ήταν μια  προσπάθεια που ξεκίνησε με αφετηρία το Greek School of Bucharest ''Athena'' και ταξίδεψε σε 5 ηπείρους, 9 χώρες και στην οποία συμμετείχαν Έντεκα Ελληνικά Σχολεία από την Ελλάδα και το Εξωτερικό.Απώτερος στόχος, η σύνθεση ενός τραγουδιού, δημιουργία αποκλειστικά και μόνο μαθητών Ελληνικών Σχολείων της Ελλάδας και Εξωτερικού που στόχευε στην συνεργασία και την αλληλεγγύη των μαθητών από κάθε γωνιά της γης και την κοινή μελωδική τους έκφραση της αγάπης τους για την Ελλάδα. Αυτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη δημοσιότητα και μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο: Χώρα Ελλάδα Μας Γλυκιά., https://youtu.be/ekJPf_lBPh8.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είχε την τιμή να συμμετάσχει σε ένα διήμερο εκδηλώσεων του σχολείου.
Δείτε ΕΔΩ

Πώς ο Μίμης και η Λόλα να αντισταθούν σε αυτή την πρόσκληση λοιπόν;

https://youtu.be/5GSRzwdu6j0
Στο ταξίδι ο Μίμης και η Λόλα ήταν πολύ χαρούμενοι γιατί θα συναντούσαν τα παιδιά από το Ελληνικό Σχολείο


Στο ταξίδι μας ρωτούσαν συνέχεια για το σχολείο και το Βουκουρέστι.

Πω πω πώς εντυπωσιάστηκαν μόλις είδαν τις λίμνες και τα ποτάμια από το αεροπλάνο. Προσπαθούσαν να βρουν και το Ελληνικό Σχολείο "Αθηνά" αλλά δεν μπορούσαν βέβαια από τόσο ψηλά.


'Ασε που μας πήραν το κεφάλι γιατί λέει είχαν ξεχάσει τα λόγια από το τραγούδι τους και το τραγούδαγαν συνέχεια στο αεροπλάνο.

-Σώπα βρε Μίμη και μας πήρες τ' αυτιά! είπε η Λόλα . -Θα στο θυμίσω εγώ.

Μες στο Μουσείο και στο παλιό σχολείο
είμαστε όλοι μία παρέα
και θα περάσουμε όμορφα κι ωραία.
Πρώτα ο Μίμης, μετά η Λόλα
και τα παιδάκια σε μια σειρούλα όλα...
Πω πω τι ωραίο  που ήταν το σχολείο "Αθηνά"Μας περίμεναν να μας υποδεχθούν ο κ. Ανδρέας Λασπαδάκης από τον Σύλλογο Γονέων αλλά και εκπαιδευτικοί του σχολείου μαζί με μαθητές και γονείς.Ο Διευθυντής του σχολείου στην εναρκτήρια εκδήλωση


Η Πρόεδρος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης απευθύνει χαιρετισμός σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Παρουσιάστηκε μια μικρή έκθεση από τις συλλογές του Μουσείου ενώ παράλληλα  πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, βασισμένα σε όσα υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Η βαλίτσα με το υλικό μας ξαφνικά  απέκτησε πολύ ενδιαφέρον για ένα επισκέπτη μας..Κατερίνα Καζέλα, Άλκηστις Γεωργούλη, Ευαγγελία Κανταρτζή Η πρώτη μέρα κύλησε δημιουργικά με προγράμματα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για παιδιά
αλλά και για γονείς από τον συνεργάτη του Μουσείου, κ. Στοφόρο.

Η όμορφη παρέα συνέχισε με παιχνίδια παραδοσιακά στην αυλή του σχολείου


 στα οποία συμμετείχαν μικροί και...

μικρότεροι....


Η  δεύτερη μέρα συνεχίστηκε με σημαντικές εκδηλώσεις και προσωπικότητεςΈγιναν ομιλίες από :
Σπύρος Βαμβακάς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και στις προσπάθειες για να λειτουργήσει το ελληνικό σχολείο στο Βουκουρέστι.Ο αξιότιμος Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ρουμανία

Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο οποίος στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στη δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη λειτουργία Λυκείου που αποτελεί πάγιο αίτημα του σχολείου.

Στέφανος Καλόγηρος,  Διευθυντής του Ελληνικού Σχολείου “Αθηνά”, ο οποίος παρουσίασε ορισμένες από τις πιο σημαντικές δράσεις των μαθητών. Ξεχωριστή νότα στην παρουσίαση το τραγούδι  «Χώρα Ελλάδα μας γλυκιά» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της «Αθηνάς» από 11 ελληνικά σχολεία σε όλο τον κόσμο.


Πέτρος Μίχας, εκπρόσωπος του Ιδρύματος “Αρκαδία” με σημαντική πολιτιστική δράση που προχώρησε στην έκδοση Λευκώματος για το Ελληνικό Βουκουρέστι, για το οποίο μίλησε και η κα Έλενα Λαζάρ, διευθύντρια του εκδοτικού οίκου Ομόνοια που από το 1991 ασχολείται με μετάφραση ελληνικών βιβλίων στα ρουμανικά

Η Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζει το Μουσείο και τις δράσεις του.


Λευτέρςη Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Ελληνικής Κυβέρνησης και 
-Γρηγόρης Βασιλοκωνσταντάκης, Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία.

 Αικατερίνη Σοφιανού-Μπελεφάντη, Πρόεδρςο του ομίλου εταιριών SofMedica και αρωγός των προσπαθειών του σχολείου που συγκίνησε με τη ζεστή ομιλία και την προσφορά της για να υπάρξει ιδιόκτητο κτίριο του σχολείου.

 Η κυρία Λαζαρ, στην σύντομη αναφορά της στην ιστορία του Ελληνισμού της Ρουμανίας και στο "Ελληνικό Βουκουρέστι", της ειδικής έκδοσης που έχει επιμεληθεί.Π


Αναμνηστική φωτογραφία. Στέφανος Καλόγηρος, Διευθυντής του Σχολείου, Σπύρος Βαμβακάς, πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ΄Άλκηστις Γεωργούλη, Σοφία Κανταρά, Ελληνική Πρεσβεία, Κώστας Στοφόρος, Ευαγγελία Κανταρτζή, Πέτρος Μίχας, Ανδρέας Λασπαδάκης.Ο κ. Στοφόρος, συγγραφέας και δημοσιογράφος βοηθάει τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό του παραμύθι.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με σεμινάριο για τους γονείς αυτή τη φορά από τη Δρ. Κατερίνα Καζέλα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε, ανανεώθηκε το ραντεβού με βιωματικά εργαστήρια από την επόμενη χρονιά.

Δεν θα μπορούσε η επίσκεψη να μη κλείσει την άλλη μέρα με τον Μίμη και την Άννα να επισκέπτονται τα παιδιά στις τάξεις τους. Ο Μίμης  εμφανίστηκε με γυαλιά ηλίου καθώς ο δύστυχος ήταν ξενύχτης. Τον μάγεψε το Βουκουρέστι το προηγούμενο βράδυ.. Ο Μίμης και η Άννα συνομιλούν με τα παιδιά με τη βοήθεια της Κατερίνας Καζέλα και Άλκηστις Γεωργούλη. Η πολύ δραστήρια εκπαιδευτικός κ. Βάσω Μπασίνα  δεν δίστασε να ντυθεί μαθήτρια και με το παράδειγμά της παρέσυρε και άλλους εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Στοφόρος στο Νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις με τη Μαγική τράπουλα των παραμυθιών δημιουργούν τα δικά τους παραμύθια.


Βάσω Μπασίνα πάντα δημιουργική!
Ελληνικό Σχολείο "Αθηνά" σας αγαπάμε!
Για μια ακόμα φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλαν στην επίσκεψη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο Βουκουρέστι.
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή στην επίσκεψη του Μουσείου στο Βουκουρέστι της γραμματέως της Πρεσβείας Σοφίας Κανταρά, της εκπαιδευτικού Βάσως Μπασίνα, του Μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων Ανδρέα Λασπαδάκη, του Ιδρύματος Γρηγοριάδη που φιλοξένησε την αποστολή, την κ. Βαλσαμάκη.
Συγχαρητήρια στον Διευθυντή του Σχολείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς για το τόσο σημαντικό τους έργο.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το Σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», ιδρύθηκε το 2008, είναι αμιγώς Ελληνικό σχολείο και λειτουργεί βάση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και Κηδεμόνων του Βουκουρεστίου και της Ελληνικής Πρεσβείας της Ρουμανίας.


Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στηρίζει τη σημαντική δράση του σχολείου, ελπίζοντας ότι πέραν του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα λειτουργήσει και Λύκειο ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τα Ελληνόπουλα του Βουκουρεστίου.

Παράλληλα θεωρεί τη συγκεκριμένη δράση ως την πρώτη για τα σχολεία του Ελληνισμού της διασποράς.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ 6938713290  pr@ekedisy.grinfo@ekedisy.gr

Σχετικό υλικό πάρθηκε από την Παραμυθοκουζίνα. Δείτε σχετικά ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ