Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Ο ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣTο νέο βιβλίο του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι προϊόν των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης από τον συνεργάτη του Μουσείου Κώστα Στοφόρο, συγγραφέα και δημοσιογράφο.Στους εκπαιδευτικούς περιπάτους που τόσο πετυχημένα υλοποιεί ο Κώστας Στοφόρος  με σχολεία και οργανωμένες ομάδες,  επισκέπτονται πολλά μνημεία της Πλάκας που βρίσκονται δίπλα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Στα στενά της Πλάκας. Αναφιώτικα
Ο Κώστας Στοφόρος, στους εκπαιδευτικούς περιπάτους ξετρυπώνει κάθε φορά νέες απρόσμενες λεπτομέρειες που ξετρελαίνουν μικρούς και μεγάλους.
Κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης. Ο Κώστας Στοφόρος δείχνει το σημείο από το οποίο στα ο Μανώλης Γλέζος με τον Σάντα κατέβασαν τη γερμανική σημαία.

Έως και το θρυλικό σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας, που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο, πρωταγωνιστεί στους εκπαιδευτικούς περιπάτους


Η αγαπημένη στάση  όμως είναι το μνημείο του Λυσικράτη.

Ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία της περιοχής, που κρύβει πολλές ιστορίες.
 Μια ιστορία που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, ως χορηγικό μνημείο, με τον θεό Διόνυσο και τους πειρατές 


και συνεχίζεται στα νεότερα χρόνια, με τη μονή καπουτσίνων, τον Λόρδο Βύρωνα, τον Έλγιν, τις ντομάτες, τον Φρανκεστάιν και τόσα άλλα που βέβαια θα μάθετε 


διαβάζοντας το βιβλίο..Σας προτείνουμε να το διαβάσετε, πού αλλού, κάτω από το Μνημείο του Λυσικράτη που είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του βιβλίου.


αλλά και να διασκεδάσετε με τις δημιουργικές δραστηριότητες που έχει στο τέλος το βιβλίο.
 Μας το ζήτησαν και κάποιο άλλοι αναγνώστες από τα πολύ παλιά χρόνια.γιατί τους θύμισε λέει τα παλιά.
Ποιος φιλοξενήθηκε στη Μονή Καπουτσίνων; 
Ποιο περίφημο ποίημα γράφτηκε εδώ;
Τι σχέση έχουν οι ντομάτες;
Πού μπλέκονται οι πειρατές, ο Θεός Διόνυσος και τα δελφίνια;
Τι σχέση έχει ο Φρανκεστάιν;


Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από το βιβλίο!


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην εικονογράφο Ελεάνα Μάρκου 


Πιστεύουμε ότι είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τις δραστηριότητες και το γλωσσάρι που έχει,  σε προγράμματα φιλαναγνωσίας και ιστορίας αλλά και να δουλευτεί σε ποικίλα προγράμματα.