Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συμμετείχε στο "Φεστιβαλάκι 2016" στις 30 και 31 Ιουλίου που πραγματοποιείται στην Νεάπολη Λασιθίου.

Μια όμορφη οργάνωση με πολλές δράσεις, πολύ κόσμο, πολύ κέφι και με πολύ ζεστούς ανθρώπους.Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται φέτος για 2η χρονιά γίνεται στον Δημοτικό Κήπο της Νεάπολης, χώρος ιδανικός για τέτοιες εκδηλώσεις


 

Αναρριχήσεις, παλιά παιχνίδια, ποδηλατοδρομίες, πινγκ πονγκ, μπάσκετ, κατασκευές, κυνήγι θησαυρού.
Η ομάδα του Μουσείου, με τον Μίμη και τη Λόλα συνεισέφεραν με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου:το παλιό σχολείο,  παραδοσιακά παιχνίδια, παραμύθια με αφορμή την τοπική ιστορία, αλλά και πειρατικά παραμύθια με αφορμή το νέο βιβλίο του Μουσείου "Ο Θεός Διόνυσος και οι πειρατές" που βασίζεται σε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου.


Τη δεύτερη μέρα ασχοληθήκαμε με τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια: τόξα, σβούρες, κουμπιά, βόλοι, λαλίτσες είχαν την τιμητική τους. 


 Η παιδαγωγός Σπυριδούλα Χρόνη είναι εξπέρ στις σβούρες 
 που τις παίζει ακόμα και στη ....μύτη της.
Ο Κώστας Στοφόρος έφτιαξε παραμύθια με τα παιδιά στα οποία δεν μπορούσαν να μην πάρουν μέρος ο Μίμης και η Λόλα!
 Ο Μίμης τραγούδησε και μαντινάδεςΜικροί και μεγάλοι διασκέδασαν: πλήθος χαρούμενων παιδιών τριγύριζαν ψάχνοντας ρωτώντας, μαθαίνοντας.


Εντύπωση μας έκανε ότι συμμετείχαν και πολλοί παραθεριστές από διάφορα μέρη της Ελλάδας που αναζήτησαν μια ποιοτική εναλλακτική διέξοδο για ωραίες δραστηριότητες με τα παιδιά τους.
Η ομάδα όλη απόλαυσε την κρητική φιλοξενία που απλόχερα μας προσφέρθηκε.  Οι άξιοι διοργανωτές, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Καστελλιανάκης, που είχε την ευθύνη συντονισμού των δράσεων μαζί με τον ΠΑΟΔΑΝ και τον Αντιπρόεδρο κ. Λευτέρη Ραφαϊλάκη  έστησαν μια εξαιρετική γιορτή στην οποία συνέβαλαν όλοι.


Άξιος και ο κ. Θάνος Κορομπύλιας που παρακολουθούσε άγρυπνος όλες τις εκδηλώσεις και τις κάλυπτε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Κι εμείς τον ανταμείψαμε βάζοντάς τον τιμωρία στα "καρύδια" μια παλιά τιμωρία με την οποία κάποτε οι δάσκαλοι συνήθιζαν να τιμωρούν τα παιδιά.


Χαμός έγινε με τα παιχνίδια. Γέλιο και απίθανες σκηνές!!!


Βέβαια η ομάδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης εκτός της απόλαυσης της κρητικής κουζίνας


 έκανε και ταξίδια να γνωρίσει τις τόσες ομορφιές της περιοχής.Ελούντα, Πλάκα, Σπιναλόγκα μας περίμεναν και μας εντυπωσίασαν.
  Στην Ελούντα ξεναγηθήκαμε στον μαγικό μύλο της οικογένειας Φουντουλάκη!Το ταξίδι συνεχίστηκε στον Λιμένα Χερσονήσου με την ξενάγηση στα "Ζουζουνάκια" από τους ιδιοκτήτες του. Μας εντυπωσίασαν οι άριστες υποδομές, η εξαιρετική τοποθεσία, η προσοχή στην λεπτομέρεια..


Η φιλοξενία και εδώ όπως πάντα...Κρητική!

Στο Ρέθυμνο συνομιλήσαμε με την κ. Βάσω Λίπα την Πρόεδρο της Μούσας με τον εξαιρετικό  χώρο και τα ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και συζητήσαμε για τις συνεργασίες της τρέχουσας σχολικής χρονιάς που θα σφίξουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις Αθήνας-Κρήτης. Πολλές ιδέες και προτάσεις συζητήθηκαν.
Και τέλος τα Χανιά που πάντα μας υποδέχονται ζεστά.
Δεν χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε μια παλιά ποτοποιία των Χανίων και να γευτούμε παραδοσιακές γεύσεις.
 Ο "Θεός Διόνυσος και οι πειρατές" απόλαυσαν το δειλινό στο λιμάνι των Χανίων.


Η Κρήτη είναι πάντα στην καρδιά μας!